14 februari 2021

Dikkenberg, Plantage Willem III en Remmerstein. Amerongse- en Elsterberg. We maken een mooie witte winterse wandeling…

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. In de driehoek tussen Veenendaal, Rhenen en Amerongen wandelen we door heuvelachtige bossen van landgoed Dikkenberg, Remmerden,Roghaisparren en Remmerstein.

We starten op de parkeerplaats bij Plantage Willem III op de Rijksstraatweg 265 te Elst (Utr.) (klik voor de route) , en lopen dan richting de Amerongse- en Elsterberg door de wouden van Amerongen waarbij het landschap voor de kenner alle sporen vertoond door een gletscher gevormd te zijn.

De Elsterberg behoort met 62,5 meter hoogte samen met de Amerongse berg (69 m) en de Galgenberg (50 m) tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. De bergen zijn ontstaan in de ijstijd, toen een grote gletsjer laagjes zand zuidwaarts voor zich uit omhoog schoof. Toen het warmer werd, smolt de gletsjer en het water zocht zijn weg naar de randen van de stuwwal. Het water sleet diepe dalen in de ondergrond uit en zo ontstonden de smeltwaterdalen. De Elsterberg en de Amerongse Berg zijn voor Nederlandse begrippen vrij hoog geworden, doordat de stuwwal door een volgende gletsjer opnieuw werd opgestuwd.

Na ongeveer 8 km lopen, halverwege de wandeling arriveren we bij Residence Rhenen (klik voor route) voor een kop koffie met broodje ‘to go’. en pauzeren we maximaal een half uur om daarna de wandeling voort te zetten of voor wie niet verder wil of kan lopen naar huis te gaan. Zie voor uitleg (*.

Daarna lopen we naar het recreatiegebied Kwintelooijen, dit is indrukwekkend met z’n zandafgraving en hoge heuvels. Het panorama bovenop is ronduit schitterend. We komen langs een groot heideveld met voornamelijk struikheide. We wandelen verder langs bosranden met zicht op Elst en Remmerden. De tocht komt langs diverse grafheuvels op landgoed Roghaisparren, klimt omhoog naar de Paasheuvel en via het bos rondom landhuis Remmerstein keren we terug naar De tabaksplantage Willem III.

Plantage Willem III, een oude tabaksplantage. We dalen hier af van de Heuvelrug naar het Rijndal. Op de Plantage bevinden zich diverse smeltwaterdalen uit de laatste ijstijd. Begrazing met Konikpaarden en Galloways zorgt voor het ontstaan van een halfopen landschap.

(* : Wie alleen de eerste helft van de route wil lopen parkeert zijn auto op de parkeerplaats van Residence Rhenen. Om 9:45 uur rij ik vandaar naar de parkeerplaats bij Plantage Willem III. Wie wil kan meerijden en heeft zijn auto staan om rond 12:45 naar huis of elders te gaan. Wie enkel het tweede deel wil meelopen zorgt dat hij om 12:00 bij Residence Rhenen aanwezig is, drink dan een kopje koffie mee en loopt dan het tweede deel. Aangekomen op het eind punt zorg ik ervoor dat je weer bij je auto terug komt.

Stuur even een berichtje dat je meeloopt met je gegevens en de vermelding of je alleen komt of samen in gezelschap van een door jouw geïntroduceerde gast, naar info@mcclay.nl

Ik zie er naar uit om samen te wandelen, onze verhalen te delen en een koffie to Go met een broodje te nuttigen…

Hopelijk tot zondag 14 februari 2021

Leo van der Wal

je gids voor deze ochtend…

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Coaching naar succes creëren en geluk beleven…