Wandeling 14 Juni 2015

De Wandeling is in twee etappes te lopen…

Wandel mee in de 4 seizoenen van 2015, 10 wandelingen op zondagochtenden rond het thema “de reis van de mens”…

De tocht start bij de weg ‘Van ‘s Gravenland naar De Vuursche’ te Hilversum. Dit punt is het eenvoudig te vinden naast het ecoduct over de N417, De Utrechtseweg tussen Hollandse Rading en Hilversum. Je kunt parkeren onder het Ecoduct.

Daar vandaan lopen we – stipt om 10 uur – in de richting van de Vuursche naar het Hilversumse Wasmeertje. Mooi natuurreservaat met oude bossen en grafheuvels. En ook het meertje is de moeite waard. We lopen in een cirkel en komen na 7,5 KM terug bij de auto’s. Als je 7,5 KM wilt of kan lopen, pak je  hier de auto en rij je naar de koffietent tegenover het vliegveld… Na 20 minuten lopen komt de rest van de groep daar ook aan. Ik verwacht dat het dan ongeveer 12.00 uur is. We hebben dan 10 KM gelopen en pauzeren hier bij de koffie keet tegenover het vliegveld ongeveer ‘n half uur tot drie kwartier. Ik trakteer zo als te doen gebruikelijk op koffie met appelgebak.

Wie zijn auto hier bij de koffie keet parkeert om 9.45 uur kan met mij meerijden naar het startpunt.  Je kunt dan na het lopen van de eerste 10 KM besluiten of je de laatste 8 KM ook meeloopt of vanaf hier, dus na de koffie, weer huiswaarts gaat.

Het tweede stuk van de wandelroute gaat deels over Landgoed Zonnestraal Hilversum

Rond 1900 stierf één op de drie mensen aan tuberculose (TBC). Het was daarmee volksvijand nummer één. Wie TBC kreeg was opgegeven, hij werd meteen ontslagen vanwege angst voor verspreiding onder de rest van de werknemers. Thuis verspreidde de zieke daarna de ziekte onder de familie en vaak ook onder omwonenden. Onder diamantarbeiders in Amsterdam is TBC in die tijd ook een grote bedreiging. Vanuit het Koperen Stelenfonds, een fonds verbonden aan een Amsterdamse diamantfabriek, wordt uiteindelijk landgoed Zonnestraal gekocht. Jan Duiker krijgt de opdracht om er een sanatorium te realiseren, dat gereed komt in 1928. Het sanatorium met al haar grote en kleinere gebouwen bestaat nog steeds en is een prachtig voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Zonnestraal is zelfs genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst.

Ergens tussen 14:00 en 15:00 uur komen we weer aan op ons vertrekpunt…

Ik zie er naar uit om samen te wandelen, koffie met appeltaart te eten en onze verhalen te delen…

Laat je deelname weten via info@mcclay.nl. Hopelijk tot zondag 14 juni aanstaande.

Groeten,

Leo van der Wal

je gids voor deze ochtend…

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Coaching in zakelijk omgeving over samenwerken en leiding geven