Opstellingenwerk

Het bewustzijn van de onderstroom door de opstelling

“De Golven zijn de dagen, de dagen van het jaar. Het lijkt of zij vertellen, hoe het ons vergaat. Maar de onderstroom, die niemand ziet, bepaalt de richting op elk gebied.” Zo zingt Stef Bos zijn lied…

Werken door de Opstelling

Opstellingen gaan over het ervaren en waarnemen van wat normaal gesproken versluierd is en waar we ons onvoldoende van bewust zijn. Opstellingen gaan over  – vaak onbemerkte – dwingende of verstijvende bewegingen in het lijf. Een beweging die ons handelen bepaalt, terwijl we daarbij menen dat we er geen invloed op hebben om dat het niet in ons hoofd gebeurd. In actie komen, onzichtbaar worden en verdoofd raken volgens een (nog niet bewust, maar wel) voorspelbaar patroon.

De onderstroom laat zich zien en voelen in de opstelling.

Een patroon dat wordt getriggerd door een blik, een woord, de toon of een houding en verloopt via een strategie die haar vaste stappen kent .

We herkennen het als iets dat speelt en wat zich herhaald door de tijd, en in verschil-lende contexten. Het is een patroon, een terugkerend gevoel, een ervaring die zich stapelt tot een overtuiging, een overtuiging die zich ongemerkt vervlecht met jouw zelfbeeld en je beeld van de wereld. Het overkomt je steeds zonder dat je het gevoel hebt dat je er invloed op hebt.

In de opstelling wordt bewust voelbaar en zichtbaar wat er speelt in de onderstroom en kunnen we er woorden aan geven.

Wat is er onder het oppervlak dat zijn oorsprong heeft in jouw (familie-) verhaal? Wat zijn jouw onderdrukte gevoelens en gedachten die als thema resoneren in hoe jij de wereld tegemoet treedt? dat zijn vragen waar we een antwoord op zoeken. En belangrijker hoe kun je deze triggers (h)erkennen en de baas worden, zodat je met een open hart en in vrijheid de verbinding kunt aangaan met de mensen die jouw leven beïnvloeden.

Deelnemen en ervaren als vraaginbrenger of representant.

We ervaren door de diepe kracht van het systemisch veld, als opsteller, representant en vraagsteller,  hoe de onderstroom ons drijft. Het veld toont zich als een ‘wetende’ kracht die ons verbindt met onze levensstroom. Van hieruit ontstaat inzicht, acceptatie en een bevrijdende beweging in onze hardnekkige overtuigingen en patronen.

Zo is het dat je als vraaginbrenger (en ook als representant in de opstelling van iemand anders) inzichten en beweging kan ervaren die jouw persoonlijke situatie of thema beïnvloeden.

Begeleiding

Ervaren, waarnemen en bewustwording in het lichaam zijn de kern van een opstelling. In een opstelling neem ik je op een veilige en liefdevolle manier mee in het (leren) ervaren,  waarnemen en bewust worden wat jouw lijf voelt en hoe dit je handelen beïnvloed.

De opstellingen begeleid ik intuïtief en  ik hou er van om te werken en me te laten verrassen door de beweging die het veld toont. Ik experimenteer als een steeds ‘te’ voor de hand liggende beweging zich laat zien. Ben bewust als  de opstelling traag of bevroren voelt en onderzoek geduldig wat er nodig is zodat het weer ontdooit en tot leven komt….

Kort om: ik hou er van om te zwemmen in de onderstroom, veelal een duik in het diepe, een paar slagen te maken om de koers wat te verleggen, en soms enkel kopje onder met mijn adem ingehouden om te ervaren wanneer en waar we weer boven water komen.

Voor mij ligt de kracht van een opstelling in het gezamenlijk ervaren van het veld en zijn de representanten en de vraagsteller een belangrijk bron van inspiratie. Ik vraag hen met regelmaat wat er wordt waargenomen in de opstelling.

Werken met vragen binnen de Intimiteit

“Intimiteit is een ervaring van verbondenheid tussen mensen of tussen mensen en andere dieren of tussen mensen en natuur. Deze verbondenheid kan lichamelijk, emotioneel of spiritueel zijn. De ervaring van intimiteit is afhankelijk van een situatie en daarmee beperkt in tijd en ruimte” Bron: Wikipedia.

In het verleden werkte ik met grote groepen als ik opstellingen begeleide. Ik wil nu in de opstellingen, vooral zoeken naar, de optimale “intimiteit” die nodig is om in veiligheid ons open te stellen voor- en dienstbaar te zijn aan elkaars proces.

Hiervoor hanteer ik een aantal basis principes die gaan over insluiten, grenzen respecteren en vertrouwelijkheid zoals van elke begeleider en elke representant/deelnemer aan een opstelling verwacht mag worden.

Daarnaast kies ik er nu voor om de geplande opstellingen (in alle opzichten) klein te houden, qua groep ergens tussen de acht en twaalf deelnemers, waardoor er nog meer onderlinge verbondenheid mag ontstaan. Mijn ervaring is dat dit leidt tot een subtieler resoneren van het veld. En zo ook een meer veilige omgeving vormt om gevoelige en kwetsbare vragen in te brengen.

Ik ben zelf, in de 19 jaar dat ik werk als coach, veranderd als mens en als begeleider. Was ik eerst meer een extroverte denker en prater die strikt gefocust was op aantoonbaar resultaat. De laatste jaren zet ik liever mijn introverte kwaliteiten in waarbij veel meer de relatie en de staat van ‘ZIJN’ onderwerp van aandacht is.

Zo ben ik gegroeid vanuit het specialisme organisatieopstellingen naar een veel bredere vorm van opstellingen. De breedte omvat daarmee onder andere relatie- en familieopstellingen, traumawerk en intra-persoonlijke opstellingen, mijn opstellingen laten zich dan ook het beste omschrijven als proceswerk.

Vragen inbrengen

Het staat de vragensteller dus vrij om elke vraag die een antwoord behoeft, in te brengen. De vraag mag gerelateerd zijn aan een gedachte, ritueel of patroon dat steeds een onbevredigende uitkomst geeft. Het mag bijvoorbeeld gaan over relaties die je wilt veranderen met bijvoorbeeld je partner, je kinderen, familie, vrienden en collega’s. Of over een dominant beeld dat je hebt bij mensen of situaties, zoals: “daar heb je weer zo’n mens die…” of: “daar gaan we weer, ik ken de uitkomst al van wat gaat gebeuren”.

Met name vragen waarvan je hebt ervaren dat ze al vaker aandacht kregen, maar die je toch steeds opnieuw confronteren met dat het niet veranderd is, die vragen blijken zeer impactvol aangegaan te worden in een opstelling.

Deelnemen aan familie- en organisatieopstellingen? Eind Oktober is er weer een, geef je voorkeur op via deze Datumprikker

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Coaching naar succes creëren en geluk beleven…